Składniki :
750 g czerwonych buraków
pęczek rzodkiewek
2 ogórki
pęczek szczypiorku
800 g jogurtu greckiego
400 g gęstego jogurtu
330 g gęstej , kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%
cukier , sól
ocet spirytusowy
jajko gotowane na twardo 1 jajko na 1 talerz chłodnika
Sposób przygotowania :
Buraki umyć, obrać ze skóry i pokroić w połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Buraki włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby przykryła buraki, wsypać po łyżeczce soli i białego cukru i gotować. Po około 20 minutach gotowania dodać 2 - 3 łyżki octu i dalej gotować, aż buraki będą miękkie.
Jaja ugotować na twardo.
Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a wywar powstały z gotowania buraków wystudzić.
Rzodkiewkę i ogórki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.
Szczypiorek drobno posiekać.
Do chłodnego wywaru z buraków (powinno go być około 500 ml) dodać jogurt, kefir i śmietanę. Wymieszać. Dodać starte buraki, posiekany szczypiorek, pokrojone rzodkiewki i ogórki. Wymieszać. Doprawić octem, solą i cukrem.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz